Μετά την συνάντηση που έγινε στις 27-3-2011 στην Κάνδανο, του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου Καντάνου-Σελίνου, η εφημερίδα ΣΕΛΙΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ επιμελήθηκε όλων όσων ακούστηκαν. Γι αυτό είχε προηγούμενα συνεργασία και έλαβε στοιχεία από το άτυπο προεδρείο της συνάντησης, έγραψε δε τα παρακάτω (δεν παρουσιάζονται εδώ οι φωτογραφίες που υπάρχουν στο δημοσίευμα):
Ελπιδοφόρα πρώτη συνεργασία των Συλλόγων Σελίνου
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου κάλεσε τους εκπροσώπους των Πολιτιστικών Συλλόγων της επαρχίας Σελίνου να συναντηθούν την Κυριακή 27 Μαρτίου στην Κάντανο προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις και να διατυπώσουν προτάσεις σε θέματα προβολής, αξιοποίησης και ανάδειξης της επαρχίας. Όλοι ανταποκρίθηκαν με την παρουσία των προεδρείων τους και όχι μόνο. Ο Σύλλογος Σούγιας δεν εκπροσωπήθηκε λόγω κωλύμματος της προέδρου του, κυρίας Παπαδερού η οποία έστειλε μήνυμα στο οποίο αναφέρει την ανάγκη προβολής των βυζαντινών εκκλησιών της περιοχής, την ανάγκη συντήρησης του Μουσείου της Σούγιας, μοναδικού στο Σέλινο και αξιοποίηση του ελαιουργείου Σούγιας ως χώρο πολιτισμού της περιοχής.
Στην συγκέντρωση επίσης ήταν παρόντες ο παπα-Ευτύχης Ανδρουλάκης από τον σύλλογο «Ψηλάφι» και ο πρώην δήμαρχος Καντάνου κύριος Κονταδάς.Η συγκέντρωση έγινε στο γραφείο του πολιτιστικού Συλλόγου Καντάνου «Καντανία» προκειμένου να κρατηθούν σημειώσεις για τις προτάσεις
Ο Λουκάς Μπασιάς αφού χαιρέτησε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους έκανε γραπτή, εμπεριστατωμένη τοποθέτηση, που λόγω οικονομίας χώρου καταγράφουμε περίληπτικά:
«Η σημερινή συνάντηση, μας δίνει την δυνατότητα α) Να γνωριστούμε μεταξύ μας και β)Να σας πούμε τις απόψεις μας για μερικά θέματα που αφορούν την προβολή και την ανάπτυξη της επαρχίας Σελίνου και γ) να ακούσομε τις προτάσεις των πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου πάνω σε διάφορα θέματα για να δούμε αν μπορεί και με ποιο τρόπο ο Σύλλογός μας να βοηθήσει στην επίλυση τους». Ο κ. Μπασιάς αναφέρθηκε στην συμβολή της τεχνολογίας και ιδιαίτερα του διαδικτύου στην πρόοδο και την ανάπτυξη ενός συλλόγου, μιας επιχείρησης, μιας περιοχής κτλ και σημείωσε ότι ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου γνωρίζοντας τα παραπάνω φρόντισε αμέσως να φτιάξει ένα ιστολόγιο, που θα βελτιώνεται συνεχώς, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να μπορεί να προβάλλει και από το διαδίκτυο τα διάφορα θέματα που τον αφορούν, ώστε να τα μαθαίνουν αμέσως παντού, σε όλο τον κόσμο, οι ενδιαφερόμενοι, και να παρέχεται η δυνατότητα να κάνει σχόλια και προτάσεις κάθε άτομο σε όποιο τόπο και εάν βρίσκεται.
Διατύπωσε την άποψη ότι όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι για να προβάλλουν ότι αξιόλογο υπάρχει στις περιοχές τους καθώς και το έργο τους, θα πρέπει να φροντίσουν να το κάνουν και μέσω κατάλληλων ιστοσελίδων ή ιστολογίων. Σε αυτό μπορούν να συνεργαστούν με το Σύλλογο Επιστημόνων ώστε να το υλοποιήσουν. Θα πρέπει όμως να φροντίσουν να συγκεντρώσουν το κατάλληλο υλικό που θέλουν να προβληθεί.
Ακολούθως ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων αναφέρθηκε στο θέμα της προβολής των βυζαντινών εκκλησιών της επαρχίας Σελίνου, αφού τα μνημεία της ελληνικής ορθοδοξίας όπως είπε, είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς και αποτελούν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Επισήμανε δε, ότι εάν επιθυμούμε να αναδείξουμε τα μοναδικά πλεονεκτήματα που έχουν οι βυζαντινές μας εκκλησίες, που στην περιοχή του Σελίνου ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και οι περισσότερες έχουν υπέροχες τοιχογραφίες φτιαγμένες από σημαντικούς ζωγράφους, και της ενδυνάμωσης του θρησκευτικού τουρισμού, προτείνοντας μάλιστα και εναλλακτικές διαδρομές και δίνοντας για τη καθεμία ξεχωριστά σημαντικά ιστορικά στοιχεία, αλλά και πληροφορίες για το πώς μπορεί να φτάσει ο επισκέπτης. Αυτό είπε θα πρέπει να γίνει κυρίως μέσα από κατάλληλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο.
Όσο αφορά την προβολή των αρχαίων πόλεων, των ιστορικών τόπων και των άλλων μνημείων, επισήμανε ότι κυρίως μέσω του διαδικτύου μπορεί ο κάθε σύλλογος να μεριμνήσει για να προβληθούν όσα αξιόλογα υπάρχουν στην περιοχή του, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να έχει από πριν μια καλή ενημέρωση για αυτά και να θέλει να τα επισκεφτεί. Επίσης, ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος πρέπει να προτείνει μέτρα προστασίας όπου αυτό είναι απαραίτητο. Σχετικά με το θέμα της προστασίας ανέφερε το παράδειγμα της αρχαίας Λισσού όπου μέχρι πέρσι τα ζώα έμπαιναν μέσα στο αρχαίο Ασκληπιείο και είχε αρχίσει η καταστροφή του ψηφιδωτού που υπάρχει μέσα σε αυτό, με αποτέλεσμα να απειλείται τεράστια καταστροφή σε αυτό το πολύ αξιόλογο μνημείο, που κάθε χρόνο το επισκέπτεται μεγάλος αριθμός τουριστών. Όμως μετά την επιστολή του Συλλόγου Επιστημόνων, που έγινε το καλοκαίρι που πέρασε, στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία, η αρχαιολογία φρόντισε να περιφραχθεί ο χώρος και να συντηρηθεί το αρχαίο ψηφιδωτό.
Όσο αφορά τα τοπωνύμια στο Σέλινο, που είναι τα ονόματα που έχουν οι διάφοροι τόποι, ο κ. Μπασιάς διατύπωσε την άποψη ότι όσο ζουν ακόμη οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που τα γνωρίζουν, και όσο δεν έχουν τα χωριά ερημώσει, θα πρέπει να καταγραφούν αφού έτσι μόνο θα διασωθούν πολύτιμες πληροφορίες, που αφορούν την ιστορία, την μορφολογία, την γλώσσα, την ψυχολογία, την θρησκεία, και τον πολιτισμό των ανθρώπων της περιοχής. Όπως τόνισε, ο σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου επιθυμώντας να βοηθήσει στον τομέα αυτό, ήδη βρήκε σε μερικά χωριά, μέλη του συλλόγου και άλλους, που ενδιαφέρονται για την διατήρηση της ιστορίας και της παράδοσης του τόπου τους, και έχουν ξεκινήσει την διαδικασία της καταγραφής. Η όλη διαδικασία έχει δύο φάσεις. Μία της καταγραφής και μία της επεξεργασίας από ειδικούς επιστήμονες π.χ. φιλολόγους, ιστορικούς, αρχαιολόγους , δασκάλους κτλ που θα δώσουν όπου χρειάζεται ερμηνείες. Επειδή όμως η εργασία αυτή είναι μεγάλη και πρέπει να γίνει σε όλα τα χωριά, θα πρέπει ο κάθε πολιτιστικός σύλλογος να υποδείξει στον Σύλλογο Επιστημόνων άτομα από κάθε περιοχή, που θα μπορέσουν να συνεργαστούν μαζί του, για να προχωρήσει το θέμα της καταγραφής.
Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο κος Μπασιάς, ανέφερε ότι για την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν στην περιοχή θα πρέπει τόσο ο Σύλλογος Επιστημόνων όσο και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Σελίνου να συνεργαστούν στενά με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, αλλά και άλλους φορείς όπως την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ώστε να βοηθήσουν όλοι μας στην επίλυση τους.
Επιγραμματικά αναφέρουμε τους ομιλητές και περίληψη των προτάσεων τους:
Νικόλαος Μανουσάκης - Πολιτιστικός Σύλλογος «Σπανιάκου – Καλάμου – Βληθιά»: Καταγραφή εκκλησιών, ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων και αξιοποίηση μονοπατιών.
Ευτύχης Λαμπουσάκης - Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου: Έρευνα χωροθέτησης του βατού δρόμου Κάντανος – Χανιά, ανάδειξη μονοπατιών. Να γίνει πάση θυσία Λαογραφικό μουσείο σε επίπεδο επαρχίας, ομιλίες ιατρικού ενδιαφέροντος μπορεί να γίνονται με δικές του ενέργειες. Να αξιοποιηθεί η γέφυρα Κακοδικίου.
Ιάκωβος Κασσελάκης - Σύλλογος Καντάνου: Προβολή εκκλησιαστικού τουρισμού, ανάδειξη του Πύργου Καντάνου και του δρόμου του φαραγγιού.
Νίκος Αποστολάκης - Λαογραφικός Σύλλογος Σελίνου: Να γίνει συλλογή και καταγραφή λαογραφικών στοιχείων κυρίως από επιζώντες υπερήλικες.
Δήμητρα Σαρικάκη - Σύλλογος Βουτά: Αξιοποίηση τοπωνυμιών περιοχής Βουτά. Στον Βουτά υπάρχει αξιόλογη λαογραφική συλλογή ως και παλαιές εκκλησίες. Να έρχονται γιατροί του συλλόγου να εξετάζουν τους κατοίκους.
Θοδωρής Σκαλιδάκης – Σύλλογος Σαρακήνας: Να οργανώνονται ομιλίες τοπικού ενδιαφέροντος. Να αναζητήσουμε τη συνεργασία του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.
Στρατής Πουμπλάκης – Σύλλογος Σκλαβοπούλας: Ανάδειξη και προβολή της Σελινιώτικης συνήθειας ομαδοποίησης των προβλημάτων και πίεση προς αρμόδιους για επίλυση. Ένταξη διάφορων έργων σε πιθανά προγράμματα.
Παπα- Ευτύχης Ανδρουλάκης – Ψηλάφι: Να γίνει συλλογή και καταγραφή στοιχείων εκκλησιαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.
Ευτύχης Αποστολάκης – Σύλλογος Κακοδικείου: Να καταγραφεί όλη η ιστορία του Σελίνου.
Αικατερίνη Τζανάκη – Σύλλογος Σαρακήνας: Υπάρχει πληθώρα στοιχείων ποικίλου ενδιαφέροντος και πρέπει να αξιοποιηθούν.
Κώστας Κονταδάς – πρώην Δήμαρχος Καντάνου: Συγκέντρωση και καταγραφή σε βιβλίο στοιχείων που αφορούν το Σέλινο. Να υπάρξει εθελοντική βοήθεια από επιστήμονες του Συλλόγου Επιστημόνων. Να δοθεί έμφαση στα μονοπάτια.
Λουκάς Μπασιάς- Σύλλογος Επιστημόνων: Έχουν προγραμματιστεί ομιλίες αγροτικού ενδιαφέροντος.
Στέλιος Μανωλακάκης – Σύλλογος Πλεμενιανών: Για να πετύχουμε τους σκοπούς μας χρειάζεται εθελοντισμός, εξέταση επαναλειτουργίας του νταμαριού για εξόρυξη αδρανών υλικών για κοινωφελείς σκοπούς.
Ιωάννα Μπασιά: Να αξιοποιήσουμε τους νέους μας με δικές μας κινήσεις και παροτρύνσεις.
Αριστείδης Δαράκης – Σύλλογος Επιστημόνων: Σκοπός της σημερινής συγκέντρωσης είναι να καταγράψουμε τη θέληση μας για προσφορά, να ζητήσουμε τη στήριξη όλων των συλλόγων και όλοι μαζί να πιέσουμε τους αρμοδίους για βοήθεια.
Σημείωση: ο Σύλλογος Επιστημόνων θα μελετήσει, θα αξιοποιήσει και ομαδοποιήσει όλες τις προτάσεις και εν συνεχεία θα γνωστοποιήσει τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψετε τις προτάσεις σας για θέματα που αφορούν τον παραπάνω τομέα. Εφόσον κάνετε προτάσεις καλό είναι, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο,να γράψετε το όνομα σας και να δώσετε το e-mail σας
Εάν βρίσκετε δυσκολία στην "Υποβολή σχολίου ως" επιλέξετε το τελευταίο "Ανώνυμος/η"; Το όνομα σας στην περίπτωση αυτή, εφόσον θέλετε να το γράψετε, γράψετε το μέσα στο κείμενο του σχολίου.