Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024

Τελευταία ανακοίνωση για την επίσκεψη στο Καρακόλι στο βουνό Αποπηγάδι




 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης μας της 9-7-2024, σχετικά με την επίσκεψη στην περιοχή Καρακόλι του βουνού Αποπηγάδι, που διοργανώνει ο σύλλογος μας, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, κάνουμε γνωστά τα εξής:
Η όλη εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα της αντιπεριφέρειας Χανίων και του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Θα γίνει στις 31-7-2024, ημέρα Τετάρτη.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή και η ανάδειξη των ιστορικών σημείων της περιοχής, που εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλος.
Σημειώνουμε ότι από την περιοχή αυτή περνούσε πριν από πολλά χρόνια ο δρόμος που ένωνε το Κεντρικό Σέλινο με τα Χανιά.
Στο σημείο που θα πάμε βρίσκονται τα ερείπια ενός Τουρκικού φυλακίου (Καρακόλι), στο οποίο υπήρχαν άνδρες της τουρκικής χωροφυλακής για τον έλεγχο της κίνησης.
Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πλήθος από ταμπούρια, που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές, αφού εκεί είχαν γίνει πολλές μάχες μεταξύ των Χριστιανών και των Τούρκων.
Στο Καρακόλι αλλά και στα γειτονικά μέρη, έγινε στην επανάσταση του 1896-1897 η πρώτη μεγάλη μάχη στο Σέλινο μεταξύ των Χριστιανών επαναστατών και των Τούρκων κατακτητών.
Κατά τη μάχη αυτή που κράτησε 3 μέρες, δηλαδή στις 12, 13 και 14 Μαίου του 1896, πολέμησαν πολυάριθμοι Τούρκοι με τους πολύ λιγότερους και με ελάχιστα πολεμοφόδια Χριστιανούς επαναστάτες, που όμως τους αντιμετώπισαν αποφασιστικά.
Ο κ. Ευτ. Κορκίδης, που για χρόνια ασχολείται με τις πολεμικές οχυρώσεις της περιοχής και γνωρίζει άριστα τα σχετικά, θα μας ξεναγήσει και θα μας δείξει τα ταμπούρια και τα ερείπια του τουρκικού φυλακίου (Καρακόλι).
Επίσης όλους τους σημαντικούς ιστορικούς τόπους της ευρύτερης περιοχής που παρουσιάζουν παράλληλα και λαογραφικό ενδιαφέρον.
Πέραν της ξενάγησης θα γίνει και δέηση από τον ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των χριστιανών που θυσιάστηκαν και πολέμησαν στις μάχες που έγιναν εκεί.
Η προσέλευση θα γίνει με ίδια μέσα.
Στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην Κάντανο, στο ύψος της διακλάδωσης προς Σπίνα,
αρχίζει ο αυτοκινητόδρομος που θα ακολουθήσουμε. Εκεί, στη διακλάδωση, θα τοποθετηθεί ταμπέλα που θα μας παραπέμπει στον σωστό δρόμο.
Ακολούθως με το αυτοκίνητο θα ακολουθήσουμε ένα δρόμο ασφαλτοστρωμένο, ο οποίος στη συνέχεια γίνεται χωματόδρομος. Η τελική θέση που θα πάμε με το αυτοκίνητο είναι εκεί που είναι οι ανεμογεννήτριες, ακολουθώντας τον δρόμο που οδηγεί σε αυτές.
Από εκεί που θα τερματίσουμε με το αυτοκίνητο, θα περπατήσουμε σε φυσικό έδαφος μια απόσταση περίπου 600 μέτρων , μέχρι να φθάσουμε στη θέση Καρακόλι.
Σημειώνουμε ότι επειδή στην περιοχή που θα επισκεφτούμε πνέουν συχνά ισχυροί άνεμοι, αλλά και λόγω του υψομέτρου μπορεί να έχει πολύ κρύο, καλό θα είναι όσοι έλθουν να έχουν μαζί τους ένα μπουφάν. Το υψόμετρο στο Καρακόλι είναι περίπου 1200 μέτρα.
Επίσης θεωρούμε σκόπιμο να είναι εφοδιασμένοι με μπαστούνι, καπέλο και αθλητικά παπούτσια.
Γενικά οι επισκέπτες θα πρέπει να είναι σε φυσική κατάσταση που θα τους επιτρέπει να κάνουν αυτήν την επίσκεψη.
Θα ξεκινήσουμε στις 3.30 το απόγευμα της Τετάρτης 31-7-2024 από τη διακλάδωση της Σπίνας που προαναφέραμε, που είναι στον Κεντρικό δρόμο Χανιά - Κάντανος.
Για βοήθεια παρουσιάζουμε φωτογραφίες από το Google Earth.

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Επίσκεψη στο Καρακόλι Αποπηγαδιού

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, διοργανώνει επίσκεψη στην περιοχή Καρακόλι του βουνού Αποπηγάδι.
Η όλη εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καντάνου - Σελίνου, και θα γίνει στις 31-7-2024, ημέρα Τετάρτη.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή και η ανάδειξη των ιστορικών σημείων της περιοχής, που εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Επίσης λόγω του μεγάλου υψομέτρου της , δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει μια καταπληκτική θέα.
Σημειώνουμε ότι από την περιοχή αυτή περνούσε πριν από πολλά χρόνια ο δρόμος που ένωνε το Κεντρικό Σέλινο με τα Χανιά. Στο σημείο που θα πάμε βρίσκονται τα ερείπια ενός Τουρκικού φυλακίου (Καρακόλι), στο οποίο υπήρχαν άνδρες της τουρκικής χωροφυλακής για τον έλεγχο της κίνησης.
Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πλήθος από ταμπούρια, που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές, αφού εκεί είχαν γίνει πολλές μάχες μεταξύ των Χριστιανών και των Τούρκων.
Στο Καρακόλι αλλά και στα γειτονικά μέρη, έγινε στην επανάσταση του 1896-1897 η πρώτη μάχη στο Σέλινο μεταξύ των Χριστιανών επαναστατών και των Τούρκων κατακτητών. Κατά τη μάχη αυτή που κράτησε 3 μέρες, δηλαδή στις 12, 13 και 14 Μαίου του 1896, πολέμησαν μερικές χιλιάδες τουρκικός στρατός και εντόπιοι Τούρκοι με τους πολύ λιγότερους και με ελάχιστα πολεμοφόδια Χριστιανούς επαναστάτες.
Κατά την επίσκεψη μας θα γίνει ξενάγηση από γνώστη της περιοχής, και αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, καθώς και δέηση από τον ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των χριστιανών που θυσιάστηκαν και πολέμησαν στις μάχες που έγιναν εκεί.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη μας αυτή, δηλαδή για την ώρα, το δρομολόγιο κτλ θα γίνουν γνωστές σε νεότερη ανακοίνωση μας.
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης
Όλες οι αντιδράσεις:
Konstantinos Paterakis, Γιάννης Τζεμανάκης και 21 ακόμη