Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Επίσκεψη στο Καρακόλι Αποπηγαδιού

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΣΕΛΙΝΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, διοργανώνει επίσκεψη στην περιοχή Καρακόλι του βουνού Αποπηγάδι.
Η όλη εκδήλωση θα είναι υπό την αιγίδα του Δήμου Καντάνου - Σελίνου, και θα γίνει στις 31-7-2024, ημέρα Τετάρτη.
Σκοπός της εκδήλωσης είναι η προβολή και η ανάδειξη των ιστορικών σημείων της περιοχής, που εκτός των άλλων χαρακτηρίζεται και από ένα ιδιαίτερο φυσικό κάλος. Επίσης λόγω του μεγάλου υψομέτρου της , δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει μια καταπληκτική θέα.
Σημειώνουμε ότι από την περιοχή αυτή περνούσε πριν από πολλά χρόνια ο δρόμος που ένωνε το Κεντρικό Σέλινο με τα Χανιά. Στο σημείο που θα πάμε βρίσκονται τα ερείπια ενός Τουρκικού φυλακίου (Καρακόλι), στο οποίο υπήρχαν άνδρες της τουρκικής χωροφυλακής για τον έλεγχο της κίνησης.
Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πλήθος από ταμπούρια, που χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές, αφού εκεί είχαν γίνει πολλές μάχες μεταξύ των Χριστιανών και των Τούρκων.
Στο Καρακόλι αλλά και στα γειτονικά μέρη, έγινε στην επανάσταση του 1896-1897 η πρώτη μάχη στο Σέλινο μεταξύ των Χριστιανών επαναστατών και των Τούρκων κατακτητών. Κατά τη μάχη αυτή που κράτησε 3 μέρες, δηλαδή στις 12, 13 και 14 Μαίου του 1896, πολέμησαν μερικές χιλιάδες τουρκικός στρατός και εντόπιοι Τούρκοι με τους πολύ λιγότερους και με ελάχιστα πολεμοφόδια Χριστιανούς επαναστάτες.
Κατά την επίσκεψη μας θα γίνει ξενάγηση από γνώστη της περιοχής, και αναφορά στα ιστορικά γεγονότα, καθώς και δέηση από τον ιερέα για την ανάπαυση των ψυχών των χριστιανών που θυσιάστηκαν και πολέμησαν στις μάχες που έγιναν εκεί.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την επίσκεψη μας αυτή, δηλαδή για την ώρα, το δρομολόγιο κτλ θα γίνουν γνωστές σε νεότερη ανακοίνωση μας.
Μπορεί να είναι εικόνα χάρτης
Όλες οι αντιδράσεις:
Konstantinos Paterakis, Γιάννης Τζεμανάκης και 21 ακόμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψετε τις προτάσεις σας για θέματα που αφορούν τον παραπάνω τομέα. Εφόσον κάνετε προτάσεις καλό είναι, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο,να γράψετε το όνομα σας και να δώσετε το e-mail σας

Εάν βρίσκετε δυσκολία στην "Υποβολή σχολίου ως" επιλέξετε το τελευταίο "Ανώνυμος/η"; Το όνομα σας στην περίπτωση αυτή, εφόσον θέλετε να το γράψετε, γράψετε το μέσα στο κείμενο του σχολίου.