Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ του ιατρού κ. Ευτύχη Λαμπουσάκη "Η ιατρική περίθαλψη στην επαρχία Σελίνου"



Πριν  από λίγο καιρό απόκτησα ένα βιβλίο του κ. Ευτύχη  Λαμπουσάκη ,  διδάκτορος ιατρού,  με τίτλο «Η ιατρική περίθαλψη στην επαρχία Σελίνου, τα πρώτα 50 χρόνια από την Τουρκική απελευθέρωση (1900-1950)». Το βιβλίο αυτό είναι έκδοση του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων.
Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή. Εκεί, μεταξύ των άλλων, αναφέρονται συνοπτικά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε τα πρώτα 50 χρόνια του εικοστού αιώνα η επαρχία Σελίνου, όπως τις εμπόλεμες καταστάσεις και τις τρομερές ελλείψεις. Τότε δεν υπήρχε στην περιοχή ηλεκτρικό ρεύμα, δεν υπήρχαν τηλέφωνα, δεν υπήρχαν φαρμακεία, το δε οδικό δίκτυο ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, αφού ο μοναδικός αυτοκινητόδρομος στο Σέλινο ήταν ο επαρχιακός δρόμος Χανιά- Κάντανος- Παλαιόχωρα, που κατασκευάστηκε κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1930.  Ετσι οι συνθήκες που εργαζόντουσαν οι γιατροί της περιόδου εκείνης ήσαν τρομερά δύσκολες.
Στο δεύτερο κεφάλαιο, που είναι και το κυρίως μέρος του βιβλίου, δίδονται βιογραφικά στοιχεία για τους γιατρούς, τους πρακτικούς γιατρούς και τις μαίες της περιόδου αυτής.
Παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία που αφορούν τους παραπάνω  και αναφέρονται στην κοινωνική, την πατριωτική και στην επιστημονική τους δράση, ιδιαίτερα  βέβαια στον ιατρικό τομέα.
Η εργασία για την συλλογή αυτών των στοιχείων που παρουσιάζονται, είναι σίγουρα εξαιρετικά κοπιώδης, μελετήθηκαν πολλά αρχεία και χρησιμοποιήθηκαν και πολλές άλλες πηγές. Σίγουρα για να μαζευτούν αυτά τα στοιχεία  θα χρειάστηκε πολύς χρόνος.
Ολοι μας έχουμε διαβάσει ή έχουμε ακούσει ιστορίες, για  δύσκολες καταστάσεις αναφορικά με την υγεία, που αντιμετώπισαν οι γονείς, οι παππούδες, συγγενικά η άλλα γνωστά μας πρόσωπα,  που έζησαν τα πρώτα χρόνια του περασμένου αιώνα και για τους γιατρούς που  τους βοήθησαν να τις αντιμετωπίσουν. Επειδή οι γιατροί στην περιοχή του Σελίνου ήσαν λίγοι και οι αποστάσεις μεγάλες, σημαντικό έργο προσέφεραν την εποχή εκείνη και  οι πρακτικοί γιατροί καθώς και οι μαίες κατά τις γεννήσεις των παιδιών.
 Η παρουσίαση των φωτογραφιών των ατόμων αυτών, αλλά και τα άλλα  στοιχεία από την ζωή τους,  μας δίδει την δυνατότητα να τους γνωρίσουμε καλλίτερα. Παράλληλα συμβάλλει ώστε να διατηρείται η μνήμη τους και να τους αποδίδεται η πρέπουσα τιμή. Αυτοί οι άνθρωποι προκειμένου να επισκεφτούν τους ασθενείς τους αναγκαζόντουσαν να διανύσουν συνήθως μεγάλες αποστάσεις, ακόμα και τις νυκτερινές ώρες, ανεξάρτητα των καιρικών συνθηκών  και με τον τρόπο αυτό έσωζαν ανθρώπινες ζωές στην περιοχή.
Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα Ασκληπιεία της αρχαίας Ελλάδας  και ιδιαίτερα για το Ασκληπιείο της αρχαίας Λισσού, που βρίσκεται στην επαρχία Σελίνου. Σήμερα λόγω της σπουδαιότητας του, το επισκέπτεται  κάθε χρόνο μεγάλος αριθμός ατόμων, παρά το ότι οι συνθήκες πρόσβασης δεν είναι πολύ εύκολες.
Το αναφερόμενο βιβλίο του κ. Ευτύχη Λαμπουσάκη είναι μια εξαιρετική προσφορά στον τόπο της καταγωγής του, την επαρχία δηλαδή του Σελίνου, αφού κατόρθωσε να αποθανατίσει όλους αυτούς τους ανθρώπους,  είτε επιστήμονες, είτε πρακτικούς γιατρούς και μαίες, που προσέφεραν τις μεγάλες υπηρεσίες τους στους κατοίκους της περιοχής, με  τις συνθήκες που προαναφέρθηκαν.
Βεβαίως και στο παρελθόν ο συγγραφέας του βιβλίου έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία των Χανίων σε διάφορους τομείς, αφού για πολλά χρόνια διετέλεσε Δημοτικός σύμβουλος Χανίων, Νομαρχιακός σύμβουλος Χανίων, ήταν Διευθυντής σε κλινική του Νοσοκομείου Χανίων, εργάζεται για πολλά χρόνια ως ιδιώτης γιατρός και επί 15 χρόνια ήταν Πρόεδρος στον Ιατρικό Σύλλογο Χανίων.
Σήμερα έχουμε την χαρά να είναι μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου.
Τον συγχαίρω λοιπόν για το βιβλίο του και του εύχομαι να συνεχίσει την προσφορά του.

Λουκάς Μπασιάς

Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψετε τις προτάσεις σας για θέματα που αφορούν τον παραπάνω τομέα. Εφόσον κάνετε προτάσεις καλό είναι, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο,να γράψετε το όνομα σας και να δώσετε το e-mail σας

Εάν βρίσκετε δυσκολία στην "Υποβολή σχολίου ως" επιλέξετε το τελευταίο "Ανώνυμος/η"; Το όνομα σας στην περίπτωση αυτή, εφόσον θέλετε να το γράψετε, γράψετε το μέσα στο κείμενο του σχολίου.