Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Εκδήλωση στον Πύργο του Σταυρού της Καντάνου

Εκδήλωση από το Σύλλογο Επιστημόνων Σελίνου και πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, στον Πύργο του Σταυρού της Καντάνου, στις 28-6-2014

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου ανακοινώνει ότι σε συνεργασία με  τον Πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο Καντάνου, τον Πολιτιστικό σύλλογο του Ανατολικού Σελίνου «το Ψηλάφι», τον Φιλοπρόοδο σύλλογο Ροδοβανίου, τον Πολιτιστικό σύλλογο Καμπανιωτών-Μαραλιωτών και τον σύλλογο των απανταχού Μαζιωτών "Οι ρίζες", διοργανώνουν στις 28 Ιουνίου 2014, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.30 εκδήλωση στον Πύργο του  Σταυρού της Καντάνου.
Ο Σταυρός της Κανδάνου  είναι ένας από τους πιο ιστορικούς  τόπους του Σελίνου αλλά και ολόκληρου  του νομού Χανίων, αφού εκεί έγιναν  πάρα πολλές μάχες  με τους Τούρκους κατά τις διάφορες  Κρητικές επαναστάσεις, από την επανάσταση του  1821 μέχρι και την επανάσταση του 1896-1897.
Εκδήλωση  στον  τόπο  αυτό  γίνεται για πρώτη φορά  από  τότε που τελείωσαν οι επαναστάσεις  πριν 117 χρόνια,  δηλαδή το 1897.  Στην εκδήλωση που θα γίνει θα είναι κύριος ομιλητής ο πρ. καθηγητής της Φιλοσοφικής σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευτ. Τωμαδάκης.
.
Η εκδήλωση έχει σαν σκοπούς:
1)Την απόδοση φόρου τιμής στο πλήθος των επαναστατών  που σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν και πολέμησαν  στις μάχες που δόθηκαν με τους Τούρκους στην περιοχή.
2)Στο να δοθεί η δυνατότητα σε πολλούς  που ενδιαφέρονται να επισκεφτούν  την περιοχή,  που είναι δυσπρόσιτη ,  να το κάνουν οργανωμένα,  να ξεναγηθούν στα ερείπια του Πύργου του Σταυρού της Καντάνου, στις βάρδιες των διαφόρων αρχηγών και να δουν  τα διάφορα μετερίζια που χρησιμοποιούσαν οι αντιμαχόμενοι .
3)Να ακούσουν οι επισκέπτες  έγκυρες ιστορικές αναφορές  για  τα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή  στις διάφορες επαναστάσεις.
4)Να απολαύσουν οι επισκέπτες την καταπληκτική θέα που παρουσιάζει η περιοχή του Πύργου του Σταυρού.
5)Να αποτελέσει η εκδήλωση αυτή την απαρχή μιας  προσπάθειας για την ανακατασκευή του Πύργου στο μέλλον και τη βελτίωση των δρόμων προσπέλασης στην περιοχή, πράγμα που θα συμβάλει στην πρόοδο και ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η μετάβαση θα γίνει από το χωριό Σκάφη Σελίνου. Ο αυτοκινητόδρομος που υπάρχει φθάνει μέχρι την καλλιέργεια και το οίκημα Τωμαδάκη που βρίσκεται  στην τοποθεσία Σταυρός. Από την καλλιέργεια αυτή  μέχρι τον Πύργο του Σταυρού δεν υπάρχει αυτοκινητόδρομος και η μετάβαση θα γίνει με τα πόδια. Η απόσταση καλλιέργειας-Πύργου είναι περίπου 500 μέτρα, με μικρή  υψομετρική διαφορά.
 Επειδή ο δρόμος από την Σκάφη μέχρι τον Σταυρό δεν είναι  καλός τα μόνα αυτοκίνητα  που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τα 4Χ4 η τα Τζίπ. Δεν μπορούν να πάνε  άλλα επιβατικά αυτοκίνητα η  αγροτικά  που δεν είναι 4Χ4.
Πληροφορίες από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου κ. Λουκά Μπασιά στο τηλέφωνο  6977. 39.02.73.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψετε τις προτάσεις σας για θέματα που αφορούν τον παραπάνω τομέα. Εφόσον κάνετε προτάσεις καλό είναι, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο,να γράψετε το όνομα σας και να δώσετε το e-mail σας

Εάν βρίσκετε δυσκολία στην "Υποβολή σχολίου ως" επιλέξετε το τελευταίο "Ανώνυμος/η"; Το όνομα σας στην περίπτωση αυτή, εφόσον θέλετε να το γράψετε, γράψετε το μέσα στο κείμενο του σχολίου.