Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης Σελίνου



Οχι οριστικό πρόγραμμα

Ιστορία, προοπτικές ανάπτυξης


H αντιπεριφέρεια Χανίων, ο Δήμος Καντάνου- Σελίνου και ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου, διοργανώνουν στις 8 Ιουλίου 2017, ημέρα Σάββατο, εκδήλωση στο Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης Σελίνου, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής .
Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης είναι ένας από τους πλέον ιστορικούς τόπους στο νομό Χανίων, αφού συνδέεται ενεργά με γεγονότα, που συνέβησαν σε όλες τις ιστορικές περιόδους.
Παράλληλα, είναι ένας τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, λόγω της πλούσιας πανίδας και χλωρίδας που έχει και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα φαράγγια της Κρήτης.
Η εκδήλωση έχει σαν σκοπούς:
1. Την προβολή των επαναστατικών αγώνων , που δόθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Φαραγγιού και στην απόδοση τιμής σε αυτούς, που αγωνίστηκαν εκεί η θυσιάστηκαν.
2. Να δοθεί η δυνατότητα στους επισκέπτες να ξεναγηθούν στο μικρό Μουσείο του χωριού της Αγίας Ειρήνης, αλλά και στις ιστορικές περιοχές «Ποροφάραγγο», «Πολλά σπιτάκια» (εκεί υπάρχουν τα ερείπια των σπιτιών που κατέφευγαν οι οικογένειες των επαναστατών), «Χοιρόσπηλιο» (που είναι τόπος θυσίας), φαράγγι Φυγούς κτλ.
Επίσης να δουν τον εκκλησιόσχημο βράχο του Αγίου Ιωάννου , τόπο λατρείας των επαναστατών, όπου και θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση .
Η εκδήλωση εξάλλου γίνεται στην επέτειο των 150 χρόνων από τη Μεγάλη Κρητική Επανάσταση του 1866-1869, κατά την οποία το Φαράγγι υπήρξε ορμητήριο των επαναστατών.
3. Να δοθεί η δυνατότητα, ακόμη μεγαλύτερης προβολής του φαραγγιού , το οποίο παρουσιάζει εξαιρετική ομορφιά και ήδη έχει πολλούς επισκέπτες. Αρμόδιοι επιστήμονες και υπηρεσίες θα αναφερθούν με τις εισηγήσεις τους, στην επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, αλλά και στις δυνατότητες ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα έργων, που θα βοηθήσουν στην ακόμη καλλίτερη λειτουργία του Φαραγγιού.
Το πρόγραμμα θα είναι το εξής:
Συγκέντρωση στην είσοδο του Φαραγγιού (επι του επαρχιακού δρόμου Χανίων-Σούγιας) και αναχώρηση με τα πόδια στις 9.30 για τη θέση «Πολλά σπιτάκια» σε απόσταση περίπου 1300 μέτρα.
10.00 Δέηση στον εκκλησιόσχημο βράχο του Αγίου Ιωάννη.
10.20 Ξενάγηση στους δύο οικισμούς των επαναστατών (Πολλά σπιτάκια και Χοιρόσπηλιο) από τον ιστορικό ερευνητή Ευτύχη Κορκίδη.
11.20 Επιστροφή στο σχολείο της Αγίας Ειρήνης.
12.00 Ομιλίες για ιστοριολαογραφικά θέματα που αφορούν την περιοχή από τους:
1)Σταμάτη Αποστολάκη Δάσκαλο - Λαογράφο
2)Ιωάννα Χαλκιαδάκη , Φιλόλογο, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου της ΙΛΑΕΚ
3)Νεκτάριο Νικολακάκη, Διδάκτορα ιστορίας, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου επιστημόνων Σελίνου.
13.00 Σύντομες ομιλίες από φορείς σχετικά με τα προβλήματα και την ανάπτυξη του Φαραγγιού, δηλαδή από εκπροσώπους της αντιπεριφέρειας Χανίων, του Δήμου Καντάνου-Σελίνου, του Δασαρχείου, του φορέα διαχείρισης Λευκών Ορέων κτλ
14.15 Θα δοθούν τιμητικά διπλώματα από τον Δήμο Καντάνου - Σελίνου και άλλους συλλόγους της περιοχής, στο Δάσκαλο - Λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη, για το έργο του και θα ακολουθήσει απόδοση ριζίτικων τραγουδιών από τον πολιτιστικό σύλλογο «ΨΗΛΑΦΙ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψετε τις προτάσεις σας για θέματα που αφορούν τον παραπάνω τομέα. Εφόσον κάνετε προτάσεις καλό είναι, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο,να γράψετε το όνομα σας και να δώσετε το e-mail σας

Εάν βρίσκετε δυσκολία στην "Υποβολή σχολίου ως" επιλέξετε το τελευταίο "Ανώνυμος/η"; Το όνομα σας στην περίπτωση αυτή, εφόσον θέλετε να το γράψετε, γράψετε το μέσα στο κείμενο του σχολίου.