Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Δημοσίευμα για τον αστροφυσικό Σειραδάκη

Παρουσιάζουμε δημοσίευμα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ της 10-5-2020, που αφορά τον καθηγητή αστροφυσικό Ιωάν. Σειραδάκη,  που πέθανε πριν λίγες μέρες.

(Για μεγέθυνση πάτησε τον κέρσορα πάνω στην εικόνα)






ΤΖΩΝΗΣ ΣΕΙΡΑΔΑΚΗΣ
«Αντίγραφο της σελίδας 8-48 της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» (Νέες Εποχές) «Το επταήμερο του Διόδωρου», Κυριακή 10 Μαΐου 2020.»
“Είναι απολύτως έγκυρο, επιστημονικά βεβαιωμένο: Κάθε φορά που μια πληροφορία χάνεται, κάθε φορά που ένα bit διαγράφεται από τη μνήμη του κινητού μας, κάθε φορά που σχίζουμε το σημείωμα για τα ψώνια που κάναμε, που πετάμε παλιό ερωτικό γράμμα στα σκουπίδια- πάντα έχουμε απώλεια πληροφοριών, αύξηση της αταξίας του κόσμου μας, της εντροπίας του Σύμπαντός μας, ημερολόγιό μου.
Το φαινόμενο της ζωής δεν είναι παρά η άρνηση του τρομερού Β Θερμοδυναμικού Αξιώματος, που θέλει η αταξία να αυξάνεται συνεχώς: η ζωή είναι συνεχής αγώνας στην αρχή να αναπτυχθεί ο οργανισμός και μετά να μην αποδιοργανωθεί, γιατί τότε αρχίζουν τα γηρατειά και έρχεται ο θάνατος.
Λοιπόν, ο για τους φίλους Τζώνης Σειραδάκης - και επισήμως Ιωάννης Χίου (Hugh) γιατί η μητέρα του ήταν Αγγλίδα- μείωνε την εντροπία του κόσμου μας. Αυτό κάνουν οι καλοί επιστήμονες: βάζουν τάξη στο χάος των φαινομένων, εξηγούν, ερμηνεύουν, οριοθετούν. Μας βοηθούν να αντιστεκόμαστε στη φθορά και στη διάλυση της αμάθειας, στο σκοτάδι, στις προλήψεις, στη βία που κάνουν τη ζωή αβίωτη.
Ο Τζώνης Σειραδάκης ήταν από αυτούς που οργανώνουν τον κόσμο στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, στο μεγαλύτερο δυνατό βάθος χρόνου: ήταν αστρονόμος, αστροφυσικός, ημερολόγιό μου. Μελετούσε κάτι περίεργα όντα, τα πάλσαρ: pulsars= pulsing stars, που είναι «αστέρες νετρονίων», διαβάζω. Περιστρέφονται σαν τρελοί δερβίσηδες γύρω από τον άξονά τους και πάλλονται σαν ερωτοχτυπημένες καρδιές, εκπέμποντας σήματα στον γαλαξία μας που φθάνουν σε εμάς από εκατοντάδες, χιλιάδες έτη φωτός μακριά.
 Έργα μεγάλα και θαυμαστά
Με τα ραδιοτηλεσκόπια «έβλεπε» και άκουε τους χτύπους της καρδιάς των πάλσαρ ο Τζώνης: τα μελετούσε, τα κατέγραφε, τα έβαζε σε πίνακες και σε εξισώσεις, έβαζε ανθρώπινη τάξη στο Σύμπαν-και η μοχθηρή εντροπία τον τιμώρησε: του στέρησε την όραση από το δεξί μάτι. Του την πήρε, να μην βλέπει τις ντροπές της, πώς σκοτώνει, πως διαλύει τα πάντα στο όνομα του Β Θερμοδυμικού Αξιώματος.
Στέρηση της όρασης από «παρατηρησιακό αστρονόμο»; Ήταν όπως η ίδια στέρησε την ακοή από τον Μπετόβεν- τόσο κακούργα εκδίκηση. Του έστειλε στο μάτι περίεργο καρκίνο με κύματα κακούργα-όχι τα φιλικά των διαστημικών δερβίσηδων, αλλά που ο Τζώνης δεν μπορούσε να εντοπίσει. Λίγους μήνες μετά, του επέβαλε την πλήρη αταξία της-κηδεύτηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη ο καλός μας συμφοιτητής και αγαπημένος φίλος.
Περηφανεύομαι να πιστεύω, ημερολόγιό μου, πως με τα γραψίματά μου στις σελίδες σου κάπως συνεισφέρω και εγώ στον αγώνα κατά της αταξίας που φέρνει τη λήθη και τον θάνατο: με τις καταγραφές μου προσπαθώ «μήτε τα γενόμενα εξ ανθρώπων τω χρόνω εξίτηλα γένηται, μήτε έργα μεγάλα τε και θωμαστά ακλεά γένηται»-μεγάλα και θαυμαστά σαν του Τζώνη.
Όχι έργα πολέμαρχων και πολιτικών - ο Τζώνης άσκησε με συνέπεια σε όλη του τη ζωή την ελευθερία που αμφισβητούν όλοι οι φανατικοί: να μην ασχοληθεί με την πολιτική. Τα εκβιαστικά διλήμματα «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» «ή εμείς ή αυτοί» δεν είχαν ποτέ πέραση σε αυτόν.
Ήταν πάντα προοδευτικός φιλελεύθερος δημοκράτης που δεν του άρεσαν η βία,οι φωνές, τα μεγάλα λόγια. Υπάρχουν άλλωστε πλήθη τεράστια δημοκρατικών και προοδευτικών στη χώρα μας, μια δεκάρα η οκά τούς βρίσκεις στα κομματικά μαγαζιά. Αυτή η φτήνια δεν ήταν ποτέ του Τζώνη.
 Βουτιά στα Αντικύθηρα
«Αστρονόμος έχασε το μάτι του και πέθανε πολεμώντας τον μεγαλύτερο εχθρό της ανθρωπότητας, την εντροπία-δεν άξιζε να είναι πρώτη είδηση παντού; Έκαναν τουλάχιστον «Τα Νέα» αφιέρωμα το Σάββατο στον Γιάννη Σειραδάκη. Γράφουν δύο συνάδελφοί του και δύο φοιτήτριές του- πέρα από τα επιστημονικά του έργα που μόνο εκείνοι ξέρουν να παρουσιάσουν, καταθέτουν και αυτά που ξέρω εγώ: πόσο γλυκός, δοτικός, σοφός, ήρεμος, πράος και αγαπητός ήταν ο συμφοιτητής Τζώνης Σειραδάκης
Η Έλενα, ο Μιχάλης, η Σοφία έχουν πένθος βαρύ για την απώλεια του αγαπημένου τους - ας τους παρηγορεί η αγάπη που έδειξαν αμέσως εκατοντάδες συνάδελφοί του, συμφοιτητές του, μαθητές του.
Αφού λοιπόν τριάντα χρόνια έβαζε τάξη στο διάστημα, έκανε βουτιά ετών φωτός ο Τζώνης από τα πάλσαρ στα Αντικύθηρα- στον περίφημο Μηχανισμό τους, εκείνο το τρομερό κουτί που το βρήκαν σε ναυάγιο και είχε κλεισμένο μέσα του τον ήλιο και το φεγγάρι. Στερεωμένα πάνω σε δεκάδες γρανάζια, παίζουν μέσα στο κουτί το ίδιο αιώνιο ουράνιο κυνηγητό.
Είχε πολλά μυστικά κρυμμένα κάτω από τις χάλκινες αρχαίες σκουριές ο Μηχανισμός. Τα μελέτησε και τα αποκάλυψε ο Τζώνης μαζί με άλλον συμφοιτητή, τον Ξενοφώντα Μουσά, αστροφυσικός και αυτός στo Καποδιστριακό. Μαζί και χωριστά όργωσαν την Ελλάδα να εξηγούν τα μυστήριά του.
Ουράνιο λιμάνι
Ήταν σπουδαίος επιστήμονα ο Τζώνης, για τούτο το Catalina Sky Suruey, το αστεροσκοπείο που παρατηρεί τους «μικροπλανήτες» του ηλιακού συστήματος, προτείνει στην επίσημη νονά των ουρανίων σωμάτων, την International Astronomical Union, o αστεροειδής 2006ΥΒ55 να βαφτιστεί Seiradakis.
Καλή επιλογή θέσης: βρίσκεται δίπλα στον αστεροειδή του Μικρού Πρίγκιπα ο 2006ΥΒ55. Ο Τζώνης που ποτέ δεν φοβήθηκε τη χειρωνακτική δουλειά, θα τον βοηθά να αντιστέκεται στα μπαομπάμπ που απειλούν την επικράτειά του.
Το έχω γράψει εκατό φορές στις σελίδες σου: όνειρό μου είναι να γίνω αστρική σκόνη, να λαμπυρίζω στο Διάστημα, να με στέλνει εδώ και εκεί ο ηλιακός άνεμος - τώρα, όταν γυρίζει σε καταιγίδα και κινδυνεύω, θα πηγαίνω να αράζω στο ήσυχο λιμάνι του αστεροειδούς του Τζώνη. Να μιλάμε για τα παλιά και τα μέλλοντα.
Στη Θεσσαλονίκη αυτός, να γυρίζω εδώ και εκεί μαγκούφης εγώ, δεν συζητήσαμε ποτέ για τη δική μου καταβύθιση στην ιστορία, για το ψώνιο μου με τα αλφαβητάρια και τις μαθηματικές χρήσεις τους.
Είμαι βέβαιος: θα συμφωνούσε απόλυτα μαζί μου. Και θα κάναμε μαζί βουτιές στα καλοκαιρινά νερά, αναζητώντας στους βυθούς το αρχαίο κεραμίδι που θα αποδείκνυε πως το χαραγμένο πρόχειρα πάνω του αλφαβητάριο ήταν απλό κομπιουτεράκι που με αυτό έκαναν πολλαπλασιασμούς οι αρχαίοι. Απλό, αλλά απαραίτητο για να φτιάξουν τον πολύπλοκο Μηχανισμό που μελετούσε ο αγαπημένος Τζώνης.”
ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΚΥΨΕΛΙΩΤΗΣ




Εικόνα 1: Το Catalina Sky Survey, το αστεροσκοπείο που παρακολουθεί τους μικροπλανήτες του ηλιακού συστήματος προτείνει στην επίσημη νονά των ουράνιων σωμάτων, την International Astronomical Union ο αστεροειδής 2006 ΥΒ55 να μετονομαστεί σε Seiradakis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψετε τις προτάσεις σας για θέματα που αφορούν τον παραπάνω τομέα. Εφόσον κάνετε προτάσεις καλό είναι, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο,να γράψετε το όνομα σας και να δώσετε το e-mail σας

Εάν βρίσκετε δυσκολία στην "Υποβολή σχολίου ως" επιλέξετε το τελευταίο "Ανώνυμος/η"; Το όνομα σας στην περίπτωση αυτή, εφόσον θέλετε να το γράψετε, γράψετε το μέσα στο κείμενο του σχολίου.