Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Προστασία των αρχαιοτήτων στην αρχαία Λισσό

Προστασία των αρχαιοτήτων στην αρχαία  Λισσό

 
Με αφορμή προβλήματα που παρατηρήθηκαν στον χώρο της αρχαίας Λισσού, ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου έστειλε το παρακάτω γράμμα στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία:


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ                          Χανιά  20-5-2010
                ΣΕΛΙΝΟΥ                                             Αριθμ. Πρωτ. 1
                                                                               
                                                                                Προς: ΚΕ Εφορεία
Ταχ. Δ/ νση: Υψηλαντών  38                                   Προϊστορικών και Κλασικών  
            Χανιά                                                           Αρχαιοτήτων  
                                             Αποκορώνου και Στοά 
                                             Βαρδινογιάννη
                                              Χανιά


ΘΕΜΑ: Προστασία αρχαιολογικού χώρου Λισσού Σελίνου

Όπως γνωρίζει η υπηρεσία σας, από πολλών ετών και με διαδοχικές πράξεις της Ελληνικής Πολιτείας, ο αρχαιολογικός χώρος της Λισσού Σελίνου έχει απαλλοτριωθεί σε μεγάλο μέρος του.
Για τις απαλλοτριώσεις αυτές έχουν πληρωθεί στους ιδιοκτήτες της περιοχής πάρα πολλά χρήματα, με σκοπό να προστατευθεί ο χώρος αυτός και ενδεχομένως να συνεχιστούν κάποια μέρα οι ανασκαφές, σε ένα τόσο σημαντικό αρχαιολογικό χώρο, οι οποίες έχουν αρχίσει από την δεκαετία του 1950.
Παρά το γεγονός ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι μεγάλου ενδιαφέροντος, δυστυχώς μέχρι σήμερα η συνέχιση των ανασκαφών δεν έχει προχωρήσει,  όπως θα περίμενε κανείς, μετά και την απαλλοτρίωση μεγάλου μέρους του χώρου.
Δεν γνωρίζουμε βέβαια ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και ασφαλώς ούτε περιμένουμε να λυθεί τώρα και μάλιστα στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία.
Εκείνο όμως που θέλουμε να σας επισημάνουμε είναι η πραγματική κατάσταση που υφίσταται σήμερα στον παραπάνω αρχαιολογικό χώρο.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα (όπως ψηφιδωτά, μάρμαρα κτλ) μέρα με την μέρα καταστρέφονται και αλλοιώνονται. Τα ψηφιδωτά διαλύονται, τα μάρμαρα καταστρέφονται η έχουν χρησιμεύσει σαν υλικό οικοδομής σε παρακείμενα κτίσματα, ο κάθε επισκέπτης μπορεί κάθε στιγμή να πάρει μαζί του και ένα κομμάτι (η και πολλά εάν έχει την δυνατότητα), άλλα είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία του αρχαιολογικού χώρου, σπασμένα και εγκαταλελλειμένα. Μέσα βόσκουν αίγες και πρόβατα σε όλη την διάρκεια του χρόνου καταστρέφοντας την βλάστηση του τοπίου αυτού, το οποίο δεν είχε επιλεγεί τυχαία από τους προγόνους μας σαν Ασκληπιείο, όπως καλύτερα  από κάθε άλλο γνωρίζει η υπηρεσία σας.  Τα παραπάνω συμβαίνουν παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του φύλακα της υπηρεσίας σας στην περιοχή, ο οποίος όμως έχει αρμοδιότητα όχι μόνο για την αρχαία Λισσό αλλά και για όλες τις άλλες αρχαίες πόλεις στο Σέλινο  και βεβαίως δεν μπορεί να είναι παντού παρών και μάλιστα όλο το εικοσιτετράωρο.
Όλα τα παραπάνω τα αναφέρουμε γιατί δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι πλέον στην πολιτιστική αυτή καταστροφή, πόσο μάλλον όταν έχουν δαπανηθεί τόσα πολλά χρήματα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Σαν αρμόδια υπηρεσία που είστε, θέλουμε να σας παρακαλέσουμε για τις ενέργειες τις αρμοδιότητας σας για να προστατευθεί ο παραπάνω αρχαιολογικός χώρος, όπως απαιτεί ο σεβασμός προς τον Πολιτισμό μας. Κατά την γνώμη μας το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να περιφραχθεί όλος ο αρχαιολογικός χώρος. Να συλλεχθούν όλα τα μάρμαρα που είναι διασκορπισμένα σε διάφορα σημεία, να αποκολληθούν  όπου έχουν χρησιμοποιηθεί σαν οικοδομικά υλικά και να συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένο σημείο για να υπάρχει κάθε στιγμή έλεγχος του αριθμού αυτών. Να προστατευθεί από τις καιρικές συνθήκες το ψηφιδωτό (ότι έχει μείνει πλέον) διότι σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχει καταστραφεί.
Όλα τα παραπάνω θα απαιτήσουν πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με την αξία του θαυμάσιου αυτού αρχαιολογικού χώρου.
Ελπίζουμε ότι θα πράξετε  το καλύτερο δυνατόν  για τον εν λόγω αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος ανήκει στην αρμοδιότητα της υπηρεσίας σας.
                                            Μετά τιμής

  Ο Πρόεδρος                                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Λουκάς Μπασιάς                                                  Γιάννης Ξανθουδάκης


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Η αρχαιολογική υπηρεσία προέβη  εντός ελάχιστου χρόνου σε περίφραξη του χώρου του Ασκληπιείου και έτσι είναι πλέον προστατευμένος .
Επίσης έστειλε κατάλληλο συνεργείο από συντηρητές οι οποίοι και προέβησαν σε όλες τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης  των ψηφιδωτών, και έτσι έπαψε πλέον να υπάρχει ο κίνδυνος της καταστροφής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψετε τις προτάσεις σας για θέματα που αφορούν τον παραπάνω τομέα. Εφόσον κάνετε προτάσεις καλό είναι, χωρίς όμως να είναι αναγκαίο,να γράψετε το όνομα σας και να δώσετε το e-mail σας

Εάν βρίσκετε δυσκολία στην "Υποβολή σχολίου ως" επιλέξετε το τελευταίο "Ανώνυμος/η"; Το όνομα σας στην περίπτωση αυτή, εφόσον θέλετε να το γράψετε, γράψετε το μέσα στο κείμενο του σχολίου.